Ky është ushqimi më i shëndetshëm për mëngjes


Ky është ushqimi më i shëndetshëm për mëngjes

23:23 25/01/2018

Të gjithë e dimë se mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës, veçanërisht nëse doni të humbni peshë.

Sipas një studimi të kohëve të fundit, ushqimi më i mirë për të ngrënë për mëngjes është tërshëra.

Ky studim përfshiu 36 burra dhe gra, të cilët u ndanë në tri grupe të ndryshme – grupi i parë konsumoi tërshërë për mëngjes, grupi i dytë drithëra dhe grupit të tretë u është thënë të mos e konsumojnë mëngjesin dhe të pinë vetëm ujë.

Si grupi i parë ashtu edhe i dyti konsumuan 350 kalori në total. Gjatë tre orëve të ardhshme, të gjithë pjesëmarrësve iu kërkua të tregonin disa herë nivelin e ngopjes dhe poashtu u morën mostra të gjakut për të monitoruar nivelin e tyre të sheqerit në gjak.

Pas kësaj, të gjithë pjesëmarrësit në studim konsumuan të njëjtën drekë.

Siç pritej, shkencëtarët konfirmuan se grupi që konsumoi tërshërë ishte më pak i uritur gjatë mëngjesit dhe pasdites dhe konsumuan 31 % më pak kalori në drekë.

Përveç kësaj, konsumimi i tërshërës kishte efekt edhe tek njerëzit me mbipeshë, të cilët konsumonin 50 % kalori më pak në drekë.

Grupi që konsumoi drithëra për mëngjes ndiheshin të uritur tri orë pasi kishin ngrënë mëngjes. Ndjenja e njejtë e urisë u paraqit edhe tek ata që konsumuan vetëm ujë.

Pse është kështu kur grupi i parë (tërshërë) dhe i dyti (drithërat) kanë konsumuar sasinë e njejtë të kalorive për mëngjes?

Kjo ndodh për faktin se tërshëra qëndron më gjatë në stomakun tuaj, ndërsa drithërat (që kanë nivel të lartë të sheqerit) bëjnë që niveli i glukozës të bie shpejt dhe papritur.

Ky studim është vetëm një nga shumë studimet që konfirmon se sa e rëndësishme është të konsumoni tërshërë nëse dëshironi të humbni peshë.

Por pse të zgjidhni tërshërën?

Tërshëra dhe nënproduktet e saj janë kanë përfitime të jashtëzakonshme shëndetësore.

Por jo domosdoshmërisht duhet t’i konsumoni vetëm për mëngjes. Në fakt, ju mund të kombinoni tërshërën me të gjitha ushqimet- shtojini si një pjatë anësore për ushqimin tuaj të preferuar, qoftë me me perime të ziera, sallata ose edhe me ushqime të ëmbla.

Përfitimet e tjera shëndetësore:

Ju mban të ngopur për kohë të gjatë

Ul nivelin e kolesterolit në gjak

Ul tensionin e gjakut

Redukton rrezikun nga kanceri

/klankosova






Të ngjashme